Čerstvé ryby

Jeseter ruský (Acipenser gueldenstaedti)
Jeseter ruský Charakteristika:
Jeseter ruský je hospodářsky významným druhem loveným pro maso i jikry (kaviár), jehož stavy však stále klesají a na mnoha místech musí být chráněn. V České republice se rozšiřuje díky umělých odchovům především v soukromých revírech a je velmi oblíben k nasazování do okrasných jezírek a nádrží. Jeseter ruský je původem z Kaspického a Černého moře. Je to prehistorická ryba, která je po žraloku druhou nejstarší rybou.

Váha:
0,3 až 1 kg

 

Jeseter sibiřský (Acipenser baeri)
Jeseter sibiřský Charakteristika:
Jeseter sibiřský není původní česká ryba, původ má v sibiřských veletocích. V České republice se rozšiřuje díky umělých odchovům především v soukromých revírech. Jeho obliba však stále roste nejen v tuzemsku, ale i v dalších evropských zemích. Jeho maso je chutné, avšak vzhledem k tomu, že se do českých vod a kuchyní rozšířil ve velkém až v posledních letech, je zatím jen málo receptů připravených speciálně pro jeseteří maso. Experimentování se meze nekladou, odborníci však doporučují méně koření, aby nezanikla charakteristická chuť masa jesetera. Kromě kuchyně nachází jeseter sibiřský své uplatnění také jako ryba do okrasných jezírek a nádrží.

Váha:
3 až 5 kg

 

Sumec velký (Silurus glanis)
Sumec velký Charakteristika:
Sumec velký je největší původní ryba žijící v České republice a jedna z největších sladkovodních ryb v celé Evropě. Sumčí maso bývá někdy označováno za méně kvalitní údajně kvůli velkému množství tuku a zápachu po rybině. Tato situace může teoreticky nastat u trofejních sumců žijících ve volné přírodě. U sumců chovaných v naší rybí farmě je opak pravdou. Maso sumce je velmi jemné a chutné Výhodou sumce je minimum kostí. A ty které v těle jsou, lze přehlédnout jen stěží.

Příprava:
Sumčí maso je vhodné k uzení, pečení, grilování i smažení.

Váha:
3 až 5 kg

 

Sumeček africký (Clarias gariepinus)
Sumeček Africký Charakteristika: Sumeček africký – Keříčkovec jihoafrický, v tuzemsku známý jako sumeček africký nebo jako Clarias je stále oblíbenější rybou v českých kuchyních. Jeho maso je totiž velmi chutné a šťavnaté, navíc je velmi bohaté na bílkoviny. Rozhodně doporučujeme vyzkoušet. Maso sumce je velmi vyhledávané pro minimum kostí.

Váha:
1 až 2 kg

 

Úhoř říční (Anguilla anguilla)
Úhoř říční Charakteristika:
Úhoř říční patří mezi velmi oblíbené druhy ryb a to jak mezi sportovními rybáři, tak strávníky. Je charakteristický svým hadovitým tvarem těla, které jej odlišuje od naprosté většiny tuzemských ryb.
Úhoří maso bývá velmi ceněné a v minulosti bylo po lososovi druhé nejdražší. Je velmi chutné, ve srovnání s většinou ostatních ryb je spíše tučnější.

Příprava:
Úhoře lze připravit na řadu způsobů: úhoř pečený, úhoř na česneku, smažený úhoř, velmi často se také udí.

Váha:
0,8kg a více

 

Stránka 1 z 1 - 5 položek celkem